Mediteran postaje tropski: temperature mora prelaze 32°C, ekosistemi u opasnosti

Mediteransko more Sredozemno more

Mediteransko more se ubrzano zagreva, a naučnici upozoravaju da je proces tzv. tropikalizacije ušao u “višu brzinu”.

U oblasti oko turske Antalije, tamo gde je površina mora protekle nedelje dostizala skoro 32°C, zabeleženo je na desetine invazivnih vrsta koje dolaze iz Crvenog mora – najčešće kroz Suecki kanal.

“Pre deset godina videli smo jedan ili dva primerka lavlje ribe po zaronu. Danas ih viđamo 15 do 20“, kaže instruktor ronjenja Murat Draman, koji svakodnevno primećuje promene na morskom dnu. Lavlja riba (Pterois miles), prelepa ali veoma otrovna i agresivna grabljivica, danas se oseća „kao kod kuće“ zahvaljujući temperaturama koje su nekada bile nezamislive za Mediteran.

Šta se tačno dešava?

Temperatura vode na 30 metara dubine u Antaliji sada je 29°C.

U istočnom Mediteranu nestaju domaće vrste, dok ubrazano stižu one iz Crvenog mora.

Kanali oko Sueca prošireni su 2015. godine, čime je put migracijama dodatno olakšan.

Naučnici upozoravaju da se isto može desiti i preko Gibraltara – odnosno, da toplije vrste iz Atlantskog okeana počnu da ulaze u zapadni Mediteran.

Profesor Gil Rilov (Institut za okeanografiju u Izraelu) kaže da je ovo “upozorenje za ono što će se dešavati u sledećih 5 do 20 godina i u severnom i zapadnom delu Mediterana”. Neke vrste, poput ribice Siganus rivulatus (tzv. rabbitfish), već su stigle skroz do Malte – 1.700 kilometara od Sueckog kanala.

Šta ako se ovako nastavi?

Prema pesimističnim prognozama, celo Mediteransko more moglo bi do kraja veka da postane praktično tropsko, sa potpuno poremećenim ekosistemom, nestankom mnogih lokalnih riba i potpunom dominacijom toploljubivih vrsta.

Draman upozorava da je problem i izostanak prirodnih grabljivica: u Crvenom moru lavlju ribu love ajkule i barakude, dok u Mediteranu praktično nema neprijatelja – pa se njihova populacija nekontrolisano širi.

Podeli sa prijateljima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *